Sunday, January 29, 2012

::life goes on::

actually these pics was taken a week ago but br skg ada mood to blog abt it. save the best for the last ;p (x kena mengena pun). pics ni masa B g ranau before he off to Daro, Sarawak; the place where he posted. sedih la juga... pasni myb bulan jun nanti baru jumpa (cuti bln 3 b will go to KL, myb for a week). haih.. long distance sucks. hohoho. but i believe we can make it thru...! smgt. smgt. hahahaha.

B only stays one night here, sbb byk urusan lg before jalan. i tried make him stay at least for one more night but sadly he really can't. huhu. tp x apala... yg penting, ada jumpa bfore jalan. apapun, kami gunakan masa sebaikny waktu b disini. petang tu B sampai Ranau, abg ipar ambik dia g pekan, then kami direct went to Poring. abg ipar mmg plan mau g Poring then sy suggest dgn my sis utk adakan suprise bday to B (walopn bkn bday dia. happy blated bday B ;p), and farewell party utk B. here's d pics ;) {ohh.. ni 1st time sy cuba sizekan pic kpd x-large. ok ker? lalalala}

Sapeq Kaminari: nama lama B. hahah. kek ni sis dan abg ipar yg urus, so akak still stick dgn nama ni. haha.

Royal King Cheese Cake. tepuk2 tgn suka ada kek. *yeayyy*

B potong kek. 

sukew lettew. oh ya, i was a bit suprised when i saw B 1st. tkezut tgk hair cut dia. haha pdhal br bbrp hari lepas sy 'kutuk' org2 yg wat hair style gtu sbb org tu mcm x seswai bh. tb2 tgk B pun wat hair cut gtu. haha. sumpah x mengata lg hair cut ni.lalala~

bakal pengantin. amin. insya Allah kalau ada jodoh ;)

pengantin baru. (baru la kan? baru 2 bulan lebih kawin)

pengantin separuh baru. usia pkahwinan masuk 11 tahun.

pengantin tak baru. hehe. usia perkahwinan mencecah 28 tahun. alhamdulillah! 

suasana di Poring sekitar jam 3.00+ petang. masih ramai orang pdhal tym ni ramai pengunjung beransur pulang disbbkn hujan. 

buang sampah ditempat yg disediakan. good.

a walk to remember. (?)

kanak2 yg gembira. sy x tahan mandi, sejuk bhhh. (plus, ramai sgt org)

kolam kanak2

agagagaga.

captionless. hewhw

daughther to father.

my sis. maaf pemandangan dibelakang agak 'menyeksakan'. haha



anak beranak. B so serious.

ambik view jerrr. jambatan baru; simen.

pandangan dari atas jambatan. 

jambatan lama.

air menderu2. wuuuu~

selamat datang. (pdhal mau pulang sudah)

sebelah malamnya pula, daddy bawa kami g makan di hotel's restaurant. hehe.

happy family. (B still serious. why ohh whyyyyy)

B ni mcm x sudi jer bgambr dgn i. hwehwhe
sedikit senyuman ihsan dr B. okay la tuuuuuu~

abg ipar loves my sis. 

my parent ;)

foods;before.

foods; after.

kami x berjanji okay pakai baju hampir sedondon. jodoh kottt. hihi~

B dan abg ipar candid. lebar pla senyuman B kalo di luar kamera ya.hahaha

lalalalala~

and the next day, we went to KK to send my sis+ hubby and B off. dorang akak pulang Tawau and B pulang Beaufort for his final preparation before heading to Daro. Walopn kejap sj jumpa B kali ni, tp sy still happy bcoz kami gunakn masa sebaikny.heeeeeee~

*********************************************************

now, B is safely arrived at Daro. jauh juga pjalanan B. flight B jam 8 am. from KKIA to Sibu ambk masa 1 hr 35 mins. then from Sibu g Pengkalan Bot stgh jam. naik bot ekspress 2 jam 30 mins lg utk ke Daro. tp syukur la hari tu guru besar skola B sru sorang guru dr skola B g ambk d Pengkalan. walopn bw keta, kena naik feri juga ok! 2x naik feri keta. feri ptama 15 mins, then feri kedua 30 mins.

GB skola B baik, alhamdulillah. skg B tggl di quaters guru. but myb lepas bw keta, B akan tggl luar. bole jugak lalu jalan darat Daro to KK, tp jauh laa, dlm 16 jam kot. overall, B ckap setakat ni skola tu okay. skola tu luar bandar dan SKM (sekolah kurang murid). Jumlah murid 65 orang tmasuk prasekolah. waa bestnya! kurang murid, kurang karenah. heheh. B jd guru kelas tahun 3 and mengajar kelas thn 3,4,5. Subjek2 B ajar ialah BI (major), PSV, KT and Muzik. (muzik? ajar karaoke je kott sbb B x ada basic muzik lngsung.hahaha. xpa, cabaran jd cikgu B. kena belajar b4 ajar murid).

i was LMAO when B told me murid dlm kelas dia cuma 4 orang. yes, 4. hahahaha. lucu gila okay. sorang ketua kls, sorang penolong ketua kelas, lagi dua tu? kita jdkn pengawas dgn PRS kot. hahaha. x la, tp seriously sy mmg prefer murid yg sikit dlm kelas bbanding murid yg ramai. Guru lebih tumpukan perhatian. misalnya kelas yg ada 4 org murid, cikgu boleh bg 1/4 perhatian utk setiap murid berbanding dengan kelas yg ada 32 orang murid, cikgu cuma dpt bg 1/32 perhatian dgn setiap murid. kdg2 x terbagi perhatian lngsung.

ok la, mari tgk sket d manakah Daro itu..
source: google maps. click right to enlarge.

if i was given a choice pilih sekolah bandar dgn sekolah luar bandar, sy insya Allah pilih luar bandar. mmg la bandar semua kemudahan ada. tp cabaran juga sama besar dengan kelebihan yg ada berada di bandar. murid yg ramai, yg lebih bijak dr guru, ibu bapa yg lebih cerewet, dan mungkin rakan sekerja yg byk ragam. Bila tgk B, skola luar bandar, murid2 x ramai, suasana kampung, harmoni... rasa best pula. hopefully nanti2 dpt posting pun dpt skola luar bandar. (kalo pedalaman? er....berserah -_-)

and i want to share this. was posted by one of my senior dlm Group budak IPGK di FB.

hahahah so true! waktu interview dlu MEMANG SAYA ADA DITANYA SOALAN INI  and honestly sy MMG MENGAKU SY SANGGUP PDHAL DLM HATI KATA MEMANG TIDAK..!! adoooyaiiiiiii. hahaha. my akak pun waktu interview KPLI kena tny soalan ni. jwpn standard, "sanggup". hah! ambikk! kena terima la di mana tempat ditempatkan.

risau juga sebenarnya sbb ada rumors cakap batch kami kemungkinan besar akan ditempatkan di semenanjung, di johor to be specific. i dont knw how and where the rumors start, but mmg sudah dicakap2kn dk kalangn some of my friends. RISAUUUUUUUUUUUUUU. tp x sure juga sbb dlm satu laporan akhbar, Kesatuan Guru Swak mta MOE (ministry of edu.) hantar lbh ramai pelatih2 guru Sabah dan Sarawak mengajar di Swak bg menampung kekurangan guru di Swak. read HERE. tp KPLI for our IPG (batch january 2011), cuma 3 org sj yg posted di sabah, ya lain semuanya di johor. tahun 2012 ni x ada ambilan KPLI lg. mungkinkah kejadian ini berlaku?? ohhhhhhhhhhh.......... -_- 

apa2pun, lupakn dlu posting2 pny hal. tumpukan apa yg ada d depan lebih awal. praktikum 3 bulan, kajian tindakan, internship, pembentangan kajian tindakan, exams. semoga dpt melalui 2012 dgn baik dan berjaya. aminnnn..!!

ps: petang nanti kena balik IP. ohh driving alone i guess. smoga selamat dlm pjlnn. amin. and, OFFICIALLY akan start wat kajian tindakan di asrama. x ada sentuh buku langsung okay! ahahahaha. xpe, ok jerw tuewww (sedapkan hati).

pss: 30 hb jan (kiranya esok), praktikum fasa III akan bermula. sk.pekan, here i come! semoga semua urusan dpmudahkan. amin. 

k bye!

Thursday, January 26, 2012

::caught in action::

HOIII!!! ADA BERANI KA??!! SINI MARI FACE2FACE MAAA..!!!

hmmm...

hahaha tajuk awal2 kin panas suda. pasal apa ni? ni laa kisahnya kucing2 ku yg mcm ABG LONG la kononnnnn. hahaha. kelakar pula tgk kucing2 ni. ni berlaku semalam (25.1.2012) waktu makan malam kucing2. x sengaja pun actually ambk gambar ni. 

mula2 sy mau bg makan kucing2. kalo Mo dan Itou makan mesti dalam umah. kalo Blacky, Apug ngan Mindeks makan d luar. (adakh ini double standard? hahaha). kucing2 jantan ni mmg mcm t**k sket perangai. suka tjk terer la tu. hahaha. mcm Bekcy, dia ni kucing yg garang. dia slalu ska marah2 dan x ska makan beramai2. dia mst mkn seekor sj, x ble sepiring dgn kucing2 lain. pastu dia mmg moody. kalo ada kucing lain tersentuh badan dia, dia mst mengiau 'annoyed' dan trus cakar kucing yg tersentuh dia. kdg2, lbh teruk, kucing lain cuma lalu dpn dia pun dia akan g cakar. gila garang kan? hahahaha.

jd smua kucing2 d umah ni kira mcm musuh dia la. sket2 dia marah, sket2 dia cari pasal. Tapi dgn Mo dia takut pla. Mo yg akan flying kick dia tu. hahaha. dgn Apug pula tgk masa la. kalo dia mood baik, ok la dia. kalo x, Apug la slalu jd mangsa 'cakaran' dia. 

lg kelakar, kalo Apug dulu yg masuk tdo dlm kotak, Becky ble pegi join dia. tp kalo Becky yg dlu tdo dlm kotak, kalo Apug masuk pegi join, trus dia marah dan mengiau annoyed. HAHAHAHa (adakah sy baru sj mengumpat kucing sy si Tobekia?? hahahaha

and this, what i caught on camera smlm. tgh2 sy sebok sediakan makanan, Tobey ngn Mindeks tb2 bergaduh. tp mengiau suara sj la, x ada sentuhan fizikal pun. GAYA LEBIH..!!

mula la tu konon bergaduh. tgk dua2 bulu mulai kembang naik atas.

 "ngiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuuuuuuu" suara sj yg kedengaran. bila mau bertempur ni??

 ni gaya cam dua org gangster sdg berdepan face to face. laga2 bahu sambil ckap "apa?!" "hoi apa?," mcm akan keluarkn angin taufan la konon pdhal dlm hati "mana laa followers aku niii pegi back up akuuuu," kecut la tuuuu.

tb2 muncul Apug di sana. dia tu pla x keruan naik turun meja sbb kelaparan. x memperdulikan langsung 'pertempuran hebat' blkg dia tu. yg penting, dpt makan! hahaha. Apug mmg baik =)
 kucing ni pny laa dari tadi sy tggu utk bergaduh berpukul2an kejar2an, tp.........hmmmmmmmmmmm tu la. gaya lebih. sy smpt tgk diaekor start staring each other, then sempat masuk dlm umah semula g ambk kamera, smpat pasg kamera, snap bbrp keping gmbr, tp x mula2 juga bgaduh. apalahh?? penat sy tggu (;p). last2 dgn hati yg berat tpksa laa sy leraikn 'pergaduhan yg x berapa jadi' ni. sbb apa?? sbb ni:

 mau makannnnnnn daaaa..!! hahaha. 

makan la pula..!! x macho btl. x bgaduh punnn!! eksyen lebih. hahaha

sekian ttg kucing2 ini. lucu gila okay. punya laa lama ambk masa gaduh2 suara, last2 pegi makan like nothing happened. hahahaha.

bye.

Wednesday, January 25, 2012

::in a tree that you can't climb, there are always a thousand fruits.::

haha. tajuk yg mcm x ada kaitan sikit la kn. hahaha. eehhhh tak! mst la ada kaitan...lalalala~. skg ni di sabah (dan mgkn juga di swak atau semenanjung) tengah musim buah. yeay bestnya. mcm2 buah2an tempatan boleh dinikmati. berlambak di pasar. bole pilih mana suka.

alhamdulillah, utk beberap jenis buah2an, sy x plu beli sbb mmg ada dlm kwsn umah sy. bestkan! sy penah dgr sorang kwn kata "kan bgs kalo pokok rambutan ada di blkg rumah sy. tiap2 hari bole pegi makan,".. masa tu sy sedar beruntungnya sy dpt mkn buah2 tu dgn pcuma sbb mmg ada dlm kwsn rumah. x plu pegi beli di pasar. makan smpaiiiii puas! 

ok la, ni antara buah2an yg ada dlm kawasan rumah sy...

 
 buah longan. tp baru sikit yg tumbuh..

 haha comelkan pokok ni. daddy cakap kalo x silap, dlm bulan 9 tahun lps dia tanam. cpt kan tumbuh.

 
buah cempedak di dalam pagar. x perlu galah utk d jolok.

 rambutan. 

 rambutan again. lalala~

 rambutan ni tinggal sikit lagi banding dlu2. daddy penah ambk smpai 85kgs, antar g mana2 pasar yg mau beli. mmg agak rugi sbb harga rambutan jatuh (akibat lambakan di pasar). apabila penawaran melebihi permintaan, maka peniaga tpksa menurunkan harga barang utk kekal bersaing dgn peniaga yg lain. (PLU KERRRR AYAT EKONOMI SGTTTTTTTTTTTT.hahaha).biasanya harga sekilo rambutan a/ra rm1.20 hingga rm1.50. tp semasa lambakan rambutan, harga 1kg rambutan hanya tggl rm0.80. hahaha (85kgs x 0.80= ....)

 cat eyes. (mata kucing)

 skg sy obsess mata kucing! penah satu malam tu, dalam 7.15 mlm (hujan renyai2 dan gelap), sy btl2 teringin mkn mata kucing. sanggup okeh ke pokok ini utk  memetiknya.

 sedap mata memandang, sedap lagi lidah yg merasa ;p

 tb2 terserempak dgn 'pekebun' ini. HAHAHA. daddy la!

 pokok kelapa yg sweet jerrrr. x tinggi langsung. senang la ambk buah2an dia.

 "bila cuaca panas dan terasa dahaga, singgah sbntr, air kelapa diminummmm," (nyanyi ikut lagu 'ais kacang'. alaa lagu masa skola rendah dlu)

 pokok mangga yg blm berbuah.

yg ini..??? buah apa la?? sebiji buah kereta. HAHAHA. alhamdulillah, brutus is home!

hehe itu la antara buah2an tempatan yg bole didapati di kwsn umah sy. mummy cakap, daddy ni 'tgn sejuk'. konon maksudnya apa saja yg daddy tanam, akan jadi. (smuaaaa pkok2 ni tmasuk bunga2an) daddy yg tanam. syukur la hampir semuanya subur. (pdhal byk lg faktor mempengaruhi spt jenis dan kesuburan tanah, taburan hujan,cuaca, suhu dll...PLU KERR AYAT GEOGRAFI SGTTTT.hahaha). dlu2 ada jugak pokok cermai dan jambu batu, tp daddy tebang sbb x mendapat perhatian ramai. (kami x suka makan).

ok la, alang2 berblogging, saya mau masukkn jugak bbrp pics kucing2 ku syg. (tb2 rasa mau ambk gmbr kucing).

nama asal: PETO. nama komersial: Pet, Itou, Tito, Frafatito

nama asal: TATAM. nama komersial: Tamo, Mo. fakta menarik ttg Mo; dulu dia x suka pulang rumah sbb smua kucing2 marah dgn dia. x tau la kenapa.. sbb dia lbh comel kot. aahaha. setelah hampir dua tahun x pulang, tb2 pd malam 27 nov.2011 (hari my sis sanding), dlm jam 2 am bgtu, sy dgr kucing mengiau2 di luar pagar. bila suluh, eh! TATAMO!!! x sangka dia msh igt rumah. sejak hari tu, Tamo x penah tinggalkn umah lg. hehe.

 Nama asal: KEMPUG. nama komersial: Kempugzeria, Apug, Zeria. fakta menarik ttg Apugzeria: dulu Zeria seekor kucing yg 'pindik2 tagap'. means, walopn badan dia kecik, tp dia gemuk dan berat, mencecah 3kgs. kira gemuk la tu sbb badan dia pendek. tp lepas dia sakit hjg disember tahun lps, berat badan dia mendadak turun. mggu lepas cek berat dia, tggl 1.6kgs lagi... kesian. tp tetap bersyukur sbb dia hidup. banyak kucing2 lain mati sbb sakit tu (demam+selesma yg berjangkit). dlm 4 hari juga la Zeria asyik tdo, mulut berair... kesian sgt. penah satu tahap tu dia sampai terberak dan terkencing dlm kotak. mcm nazak btl. tp kami x gv up. jaga dia selagi mampu. bg makan ubat mcm2. antibiotik (khas utk haiwan), bg makan panadol, we even gv him ubat batuk (utk redakn kahak dia). finally, dia la survivor dlm penyakit ni! i love u zeria!!

Nama asal: Mindek. nama komersial: Mindeksss, Mindeque. abg mindekss ni jarang ada d umah. bz jual insuran la tuuuuuuu. tu calar2 di hidung sbb bz mempertahankan negara dia. (bergaduh dgn kucing2 jantan lain. mcm taiko2 la kot. ada kwsn msg2)

 barisan Itou dan Mo. diaekor ni adk beradik. 

 Nama asal: BLACKY. nama komersial: Bekcy, Tobey, Tobekia. ni la kucing plg payah mau di ambk gambarnya!! eeiii.

 x dpt ambk muka dia jga. cuba lagi!

pls becky, bagi kerjasama!

 btl2 bermasalah!

 seriously....this is ur best shot becky??? suka ati laaaaaa. (hahahaha tensi dgn becky yg x berdisiplin)

another pic of Tamo. comelnye kucing ini! ;p. (umur tamo akan mencecah 8 tahun utk 2012 sbb kalo sy x silap, Tamo dan Itou lahir tahun 2004). LONG LIVE TAMO and ITOU..!!

urm setakat itu saja utk kali ni. cuti berbaki 5 hari lagi (termasuk hari ni). keja action research x bergerak apa2. mcm slalu la tu, bw beg berbakul2, buku bertimbun2, but ended up with berhabuk dlm beg. malas gila berusaha. but, apa2pun i am happy bcoz Brutus is here with me again. abg ipar bawa pulang minggu lepas. hehehe. keta tu sudah siap dua mggu lepas tp sadly abg ipar x dpt cuti. so kena tggu mggu lepas baru la dpt bw keta. hehe. 

21 januari 2012 adalah kali ptama sy pegang balik keta tu (drive keta). haha. mcm wat comeback pla. daddy ckap "3 minggu sudah kan intan x bw kereta?," sbb daddy kira dari mula buka skola. pdhal tarikh terakhir sy drive keta ialah pd 18 nov.2011, waktu pulang dr Keningau. hihihi~. dua bulan la jugakkkk x bw kereta. Insya Allah pasni senang la sikit bergerak ke mana2 sbb sudah ada kenderaan =)

ok la, till then. babai.