Thursday, July 26, 2012

::pilihan penempatan!::

semalam ada taklimat psl penempatan dan taklimat SPP (pdhal x ada sentuh psl SPP pnnn~~~). x la menarik sgt tp bole la utk rujukan sket2 pilihan penempatan. lepas dibgtau scr manual cara mengisi, sy pun call la my dad and B utk tny d mana plhn posting sy... ceyyy gaya lebih. siap wat pilihan. pdhal nanti esok2 kena htr entah g mana2 juga. cth: my B. pilihan 1,2,3 smuanya Sabah. alih2 terdampar di Swak. uhuk2. jd x plu la berharap sgt kn dpt di mana. tp x mau swak dan sjung cuma mau sabah. apa la tuuuu?? hahahaha

stlh bbincang dgn org2 penting dlm hidup sy, akhirnya inilah pilihan penempatan sy:

 

hopefully la ada rezeki posting dan berkhidmat di negeri sendiri. daerah sendiri pun bole juga! hehehe. tp kalo dpt keningau, tambunan, telupid, ,..pn sy masih redha. entah2 kena beaufort ;P ;P .. 

ramai jg kwn2 sy yg asal sabah/swak pilih penempatan di Sjung terutama WP Putrajaya, WP KL, Selangor, Johor. waaaaa impressed! myb dorg ada kenalan/sahabat handai/saudara mara/ bf gf org sana. jd kalo dpt d sana pun x kisah sgt la. lagi dkt dgn yg terchenta. n biasanya yg apply g sjung ni akan dpt. sy ni...uhuk2. (-_-) x berani mau pilih swak or sjung bcoz i hv no one there except B d swak la. tp swak kn besarrrrrrrrrr. nanti apply swak, ttba sy sblh utara, b slbh selatan. sama juga jauh!

apa2pn, ini smua cuma usaha. nanti Allah juga yg tentukan di mana rezeki saya. mudah2an semuanya dipermudahkan.aminnnnnnnnnnnnn~

:)

Saturday, July 21, 2012

::pinklish, blueish, and more~::

salam ramadhan...alhamdulillah diberi kesempatan bertemu dgn bulan yg mulia ini sekali lg. semoga dpjgkn usia utk bertemu lbh byk ramadhan di masa hadapan ;)

attention! before u scroll down this page, i warn u this entry will be flooded with my own pictures! the pinklish and blueish me. hohoho. so kalo x gemar dan jeles dgn shawl yg cantek, sila tekan butang 'x' di hujung sblh knn ituewwww. i really love the shawls coz it looks great on me. (puji diri sendiri. minta maafffffffff hahahaha). sbnrnya these shawls was bought by my other half wkt dia g KL dulu. baru bagi masa jumpa bulan jun lepas. ni 1st tym pakai g skola. kwn2 ckp "wow ur bf got taste". wakakkaka. bf keeeeeerrrr? ;p

 pics edited with picasa.











last day at school...friday, july 20th ;) ......tq sk.pekan. tq dgn segala ilmu dan kerjasama yg telah diberikan spjg berada di sna.
 kasut skola. cantikkn~ lalalallalalala

 the 5 of us. pismp social studies and pismp pre school. 

 murid2 dan cikgu. cuba teka mana cikgu? ;p kikiki~

 murid diapit oleh cikgu biruuuuu~


ok, selamat tinggal dunia sekolah. kembali ke dunia realiti, dunia ipg. kembali belajar spt biasa. presentation at class, course work, action researh seminar, exam, kissm, spp.. DONE!

bye.   

ps: untuk pengetahuan, baju biru tu baju waktu my sis nikah tahun lepas. sy x penah pakai baju tu spjg tahun ni okehhhh sebab....uhuk2. waktu my sis nikah, sy pakai baju ru rasa sempit. mau duduk pn payah. SERIUS. dats y sy x yakin memakainya. tp alhamdulillah, bila pakai haritu muat pula ;) .. sudah kurang berat badan. harap2 pasni x naik badan lg ;p

bye again.

Tuesday, July 17, 2012

::impossible to resist::

video
 the beautiful mistake ever made.

tiffany alvord, y u hv so sedap voice! sudah d/l bbrp 'keping' lagu yg dia cover.

three more days of intern, then im done! going back to fully student life. yeayyy this friday going home (insya Allah) then berpuasa with family. hewhew. skg masa d rumah sudah berubah. biasanya balik ranau jumaat, ahad balik keningau. tp skg sudah agak berani pulang subuh2. tq pengalaman pertama haritu wkt mom dad tiada. rupanya seronok balik awal subuh.lebih masa d umah. mggu lepas (err atau dipanggil minggu ni?) pun hari isnin baru balik keningau, then direct g skola la. seb bek skola d kwsn pekan. kalo subuh x byk keta sgt. cuma awal2 tu mmg x bole laju sbb masih gelap dan agak berkabus. gerak dari umah jam 5 am, smpai d skola 6.53 am. nanti sudah balik ipg (mula kuliah mcm biasa), lg mudah sbb kelas mula 7.30 am. insya Allah sempat tuuu g kelas.ehe ;)

babai!

Monday, July 16, 2012

::5th yr anniversary!::

5 tahun yg lepas pada tarikh ini, adalah HARI PERTAMA sy bergelar pelajar di IPG Kampus Keningau, Sabah. (masa tu nama masih Institut Perguruan Keningau). walaupun sudah 5 tahun yg lepas, tp rasanya mcm br sebulan lepas peristiwa tu berlaku. mendaftar, mengikut orentasi, masuk kelas, suai kenal, jalani PBS 4x, jalani B.I.G entah berapa juta kali (haha), jalani praktikum 3x, dan skg rupanya sdh internship! kiranya dewa sgl aktiviti melibatkn ipg - sekolah. hehe.

sy igt lg masa mggu orentasi, sy dan kwn (nurul) asyik menghitung hari bilalahhhhhhhhh orentasi akan tamat. penat!!! bgn awal, penuh aktiviti itu ini, tdo jam 11.tp x dpt trus tdo. cuci kain, mandi dll. benciiii la! hahaha. tiap kali habis satu slot, kami akan cross dlm buku aturcara. mmg tensi la tym orentasi. masa tu my other half btugas sbg ajk fotografi. sy x kenal pun dia sgt sbb dia x pndang sy dan minat org lain. uhuk2 sy insan terpinggir. HAHAHAH. masa tu misi sy cuma mau HABISKAN CEPAT ORENTASI. (other half kata masa tu dia nmpk n rasa sy comel {YEKEWWWW ATAU JAGA HATIIIII} tp x berani dekat sbb muka sy nampk garang dan serius). tipuuuuuuuuuuuu! hahah

dulu2 bila org tny "bila habis belajar?,"... sy jwb "5 tahun lg," then smuaaaaa org kata "lamanyaaa". tp sedar x sedar skg bila org tny soalan tu, jwpn sy "hujung tahun ni. november,". alhamdulillah. 5 tahun telah selamat dan berjaya dilalui and now 4 months to go! ya Allah permudahkanlah............

honestly ipg bukanlah destinasi dan pilihan pertama sy utk further study. sy isi masuk ipg scr suka2 sbb masa form 6 mmg lemahhhhhhhhh x bljr. jd isi saja semua kemasukan U tmasuk IPTA/S n IPG. x sangka pula otakku ku agak berkarat ini masih boleh mendapat result yg x la baik tp bole laaa cukup2 masuk U. tu pun plhn pertama U sy, 1-3 sy x pilih pendidikan sbb kwn sy kata kalo masuk pendidikan ada temuduga lagi. malasss. plhn keempat br sy ambk pendidikan. plhn 1-4 juga semuanya sy ambk d UMS. xmau jauh2.hehe

bila dpt tawaran temuduga IPG, sy pegi sj sbb masa tu kptsn masuk U blm kuar. manalaa tau kan x dpt masuk U, dpt IPG pun okey lerrr tuuu. alhamdulillah, rezeki sy bila kuar result bulan jun, sy dpt tawaran masuk UMS, dan sminggu lepas tu sy cek sy dpt masuk IPG juga.

masa tu mmg celaru sbb hati sy sgtttttttt mau g U bsama ngn kwn2 tp ALL MY FAMILY MEMBERS AND FRIENDS suggest sy masuk maktab. dad ckap "kalo dpt U dgn maktab, pilih la maktab,". mmg sy dilema sgt. sy igt lagi hari rabu tu sblh pagi sy g medical check up utk persediaan pendaftaran ke U, sblh petang tu sy cek on9 then dpt tau sy dpt masuk mktb. sgt keliru n buntu! i even think to tell my dad yg sy x berjaya ke mktb tp sy takut sbb benda tu something huge dan bole effect masa dpn sy.

akhirnya........dengan perasaan separa rela, sy plh masuk IPG. mula2 susah sy adapt dgn sekeliling sbb dulu sy cuma bgaul dgn org2 yg btl2 seusia dgn sy. skg sy kena bgaul dgn org2 yg seusia dan lebih muda dr sy. masih terbawa2 cara skola menengah yg lebih rapat dgn rakan sebaya berbanding junior/senior. fenomena ini sgt menonjol terutama di skola2 berasrama. kn. kn. 

but then, inilah rezeki yg Allah bg dengan sy. pasti ada hikmah besar kenapa Allah bg sy jalan ini. kenapa sy x dpt g U, then kenapa sy mjd cikgu. terima kasih ya Allah atas kelebihan dan kemudahan yang telah diberikan. skg sy mencintai profession keguruan dgn sepenuh hati, dan sy x plu membayar beban ptptn. best masuk IPG. smuanya dibayar elaun. elaun bulanan2 (sara diri), elaun praktikum, elaun tesis, elaun buku. seronok! hehehe. 

semoga baki 4 bulan dpt dimanfaatkan sebaiknya. mhargai masa bersama kwn2, dan plg penting beli barang2 yg cantik dan murah2 d keningau sbb slps november 2012, blm tentu bila sy akn balik ke keningau! oh im gonna miss here...

reminisce... tawaran ke UMS on9 yg sempat sy print out. click to enlarge. (maaf nama, alamat dan IC dipadam bagi mengelakkan kecurian identiti. plhn raya kan kian hampirrr haha). Sains Sekitaran mmg plhn pertama sy d U. sbrnya sy pn masa ini not really clear sgt apa benda alah ni tp mcm berkaitan alam sekitar jd rasa menarik. haha. bole pulakkk. mau jd pencinta alam (and im still). lalala~

tawaran masuk ke IPG :)

alhamdulillah again ya Allah for this life. kdg2 it takes time for someone to realize and decide sesuatu keputusan yg d ambik itu betul atau salah and now im confidently says i made a right decision when i chose to go to IPG instead of U. mmg la masuk U sy akan grad 2010, tp slps 2010 masa dpn sy masuk hazy and blur. at least masuk IPG insya Allah setapak ke dunia kerja yg pasti.

paling penting, kalo sy x masuk IPG Keningau, kemungkinan besar sy x akan berjumpa dgn my significant other! heheheheh ;) :)

good night.

Sunday, July 15, 2012

::souvenirs from Vietnam (with love)::

nampaknya niat sy utk menulis 2 entries dlm satu tarikh x bjaya. di rumah pun busy juga. kikiki~ tp x apa, tetap juga smgt meneruskn entry seterusnya.

ok...from july 5th until july 12th, my parent went to Vietnam mengikut pakej rombongan, diketuai oleh encik pegawai daerah ranau. lama gila lebih sminggu! tp yg best kalo g melancong, balik nanti mst ada buah tgn yg akan di bawa. hihi. dan.. inilah antara buah tgn tersebut..........

 
 a bf shirt, a muffler scarf, and a shawl. lovely ;) ... my mom said the muffler and shawl was bought at Van Phuc Village which is a handmade silk village.
 haha siap ada bakul rotan kecik dan topi pantai. itu bkn utk sy tp sy ambk dan dikira souvenir juga. lalala~

 topi tepi pantai... bilalah agaknya bole pakai? 

 identiti dirahsiakan kerana...well u know, this pic was taken in a morning so i hv to hide my not-fresh-morning-face!

just recruited as a communist new member!

roti airport - excluded as sourvenir from Vietnam. hehe kiriman favorite tiap kali ada yg g jenjalan melalui kapal2. haritu wktu B balik from Swak (Lpgn Trbg Sibu to KK), sy ada pesan juga bli roti airport. tp di Sibu mahal, rm1.30 each. B, balik raya nanti tlg beli roti ni lagi? i want choc, vanilla and corn flavor. 

tiada dlm gambar: (1) typical vietnam shirt (2) key chain. x smpt ambk gambr. for my other half, daddy belikan dua helai typical vietnam shirt.alaaa yg ada nama 'vietnam2' something dlm baju. daddy sket sedih sbb x sempat belikn B baju kemeja kerja sbb daddy ckap kedai x byk plhn and kebanyakan saiz kecik2. my bb kn agak... urmmm..hehehe berisiiiiiiii. not gemuk la B.

alhamdulillah my parent and their friends telah selamat dlm pjlnn pergi, selamat semasa berada di sana, dan selamat kembali ke Malaysia, Sabah, Ranau. seronoknyee dpt melancong dan melihat tmpt org. byk cerita2 dorang yg besh. berniat juga mau upload gmbr2 dan video yg daddy ambk, tp pening x tau mau plih mana. ada 300++ pics dorang. pergghh x larat. nanti punya masa, sy akan upload. 

oh, teringat kejadian 1 julai, hari ahad sblm sy bertolak balik ke keningau. masa tu sedihhhh agak lebih berbanding hari ahad yg sudah2 sbb teringat balik umah minggu depannya x ada parent di umah. sblm jalan airmata sudah bergenang. waktu peluk dan cium my mom, air mata sudah x tertahan dan jatuh berderaian. pastu mom tny kenapa nangis, sy jwb "sbb minggu dpn x jumpa kamu,".. waktu peluk my dad, dia ketawa dan cakap "yalah kan. lebih sebulan kita x berjumpa". AHAHAHAHAHHAHAHA a bit sarcastic sbb sy x jumpa parent less than two weeks only.

tp serius sgt sedih dan lonely bila balik rumah dan disambut dgn kesunyian. seb baik ada kucing2 menemani. demi kucing2 juga sy sanggup balik ranau petang hari selasa then balik keningau subuh hari rabu. kesian bah kucing2 dan ayam, especially my cats la. mmg ada minta tlg my abg sepupu datang2 g umah bg makan kucing ayam, tp kucing2 sy takut org lain. plus Itou (my cat) biasa tinggal dlm umah, jd kesian dia x dpt masuk umah.huhu.

apa2pn, sy rsa best juga duk sorg dlm umah. feel and act like a boss. hahahaha suka wat keja, wat la. x ska, x pyh. ska mkn, mkn la. x mkn, x pyh. freedom! ahahahhahahaha x la.... i still need my my parent to be at home. only then a home is called 'home'. 

okay la, babaiiiiii again. 

Saturday, July 14, 2012

::pengalaman paling menarik di sekolahku(tajuk krgn upsr bole la kottt)::

sejak dua menjak makcik jd YB ni, mmg susah sgt mkcik ambk masa utk update blog. kejap2 kena si kampung sana, kejap2 kena g kampung sini. bagi ceramah, bagi derma, bagi itu, bagi ini. yala, pilhan raya pun kan sudah hampir.jd makcik kenalah byk bersosial dgn org2 kampung spy vote dorang x lari. ihik3.

awal entry sudah merapu. xpyh mau berangan jd YB sgt. (x minat punnnnn sbrnya). sy kan bakal jd goverment servant jd x plu la mau beriyeeee jadi YB. sy cuma mau jd insan yg menurut perintah. malas la ke hulu ke hilir menabur janji pdhal semuanya 'ambk hati jerrrrrwwww'. lalalalaala~

tp sy mmg agak busy skg. busy dgn kehidupan skola. tempoh sebulan intern mmg plu di gunakn dgn sebaik mungkin spy semua projek yg dirancang dpt dilaksanakan sblm tamat intern. ohhh sy sgt IN THE MOOD OF BLOGGING RIGHT NOW. sementara ada ruang, kesempatan dan juga mood yg baik, eloklah rasanya sy tulis byk3 cerita, dlm byk3 entry. so mgkn sy akan wat 100-200 entry utk tarikh ini (14 julai 2012). urm pcye kewww? xkn la 100 kn..1,2 entries bole laaaaaaa~

ok write less, pictures more. lets!

1. majlis 'rojakan' dan doa selamat my sister for her 7 months preggo. (30 jun 2012)

according to mom, majlis 'rojakan' adalah adat turun temurun org2 persekitaran. (not sure if this is adat dusun or not). tp arwah atuk mmg selalu akan wat rojakan setiap kali ada anak2 yg mengandung. kuarga sblh my dad pun wat juga. caranya ialah, sediakn rojak buah kemudian dibaca2 (jampi serapah), then akan diberi makan kpd org sekeliling. (si ibu mengandung TIDAK BOLEH MAKAN rojak ini). kalo rasa manis, maknanya anak dlm kandungan pompuan. kalo rsa selain manis spt pedas or masam, maknanya anak lelaki. 

then, rojak ini haruslah 'dibeli'. x kisah berapa pun harganya. bole bg rm1, rm2, rm0.50 dan berapa2 sj, asalkan dibeli. duit2 ini mstilah diserahkn kepada anak bila sudah lahir kelak. digunakan utk membeli brg keperluan atau apa2 sj yg penting anak yg gunakan. serius sy x penah tau pun kewujudan adat ni! hehehe. menarik juga kn. tp waktu sy rasa rojak ni, sy rasa manis dan pedas. errrrr... ^_^

 rojak buah

antara wang hasil 'jualan' rojak si baby! ;p

2. sekitar latihan sukan sk.pekan keningau (2 julai 2012)

ps: mcm x latihan sgt pun...hehehe.



3. mesyuarat tidak rasmi Ceramah Motivasi UPSR SK.Pekan, gambar persediaan sblm majlis dan juga sekitar majlis (3 & 4 Julai 2012)



 muka sy lebar dan terpotong!




 tgn cik Haslina yg super creative! i envy her.


 the not so ready me.

 the ready me.



oh, kiteww jadi pengacara majlis okehh masewww iniewww. neves la sikitttt. (menyampah kewww gunewww bhseww melayuwww yg salah iniewww). ahahahhahahhaah. mmg menyampah! hei cikgu BM kenalah guna bahasa Melayu dgn ejaan dan sebutan yg betul!

4. semasa menyiapkan projek intern - menceriakan bilik kaunseling. still in process until now.




5. semasa menyiapkan projek intern - menceriakan surau. still in process until now. 





6. sekitar senamrobik 1 Murid 1 Sukan 10 Julai 2012.

 pendaftaran murid2 mengikut kelas

 bersenam! ayuhhhhh

 ini cikgu ka murid? sama ja saiz....kikikiki


7. sekitar karnival sukan sk.pekan kgau kali ke 30, 12 julai 2012 (bapaklah penuh muka sendiri! hahahaha)






 pakai 'crown' puan santa after persembahan pra skola dorang. hehe

sy bertugas di bahagian 'perangkaan dan pencatat markah'. pening juga bila keputusan rasmi dtg bertubi2. pastu kena salin di beberapa kertas berlainan, then kena update scoreboard tiap kali keputusan baru diterima. sgt takut jika berlaku kesilapan! alhamdulillah everything went smoothly as planned. tq cg Azzihan yg bg sy tugas ini. mmg satu pengalaman baru. insya Allah kalo ada sukan di skola nanti, xla sy terkial2 sgt utk memahami tugas2 ini. oh, kesibukan sy mybbkn sy x smpt tgk dan capture waktu murid berlari, sbb sebok update keputusan dan catat di dua kertas berlainan. fenin!

6. perjalanan pulang from keningau to ranau 12 julai 2012.

gmbr ni d ambk kwsn Tambunan sudah...heavyyyyyyyy rain! mmg kena bw slowest. dlm 20-30km/j. sempat lg ambk gmbr kn? hehe. x ada keta lain masa ni. lone ranger. ttiba dtg idea ambk gmbr. (ada lg bbrp keping tp view x ok. yala sy tgh drive. ssh la mau capture view yg baik. uhuk2.


dan sempat ambk video lg rupanya! hahaha.

video

hahaha. maaf ada d tgh ituewww tulisan  yg agak mengganggu. biasa la benda free. kena la terima apa yg ada. sy resize kn benda alah ni sbb mula2 saiz 290 MB. sudah resize kini cuma jadi 13 MB. tp ... ada pla tulisan d tgh2 dr awal hgga ptengahan vid. uhuk2. 

well3, berdasarkan keadaan jalan bengkang bengkok dan sempit, logikkah kiranya pjlnn dr Keningau ke Ranau hny mengambil masa selama 45 minit dgn kelajuan 160 to 180 km/j ..?? sy sgttttt bengang dgn seseorg itu yg wat muka terkezut beruk bila sy kata pjlnn dr Kgau to Ranau biasanya 2 jam lebih. plg cepat pun 1 jam 55 minit (sy kira start from rumah sehingga smpai ipg). dia kata kalo dia balik Sandakan (kena lalu jalan ni), dia cuma ambk masa 45 minit. dia kata MUSTAHIL sehingga 2 jam! My! My!. estimated jarak dlm 102 km bole smpai 45 minit dgn jalan yg huduh iniiii? sy separa percaya sj  dgr cerita dia. TIPULAH SGT dia bole bw sehingga 180km/j. helloooooo ni bukan highway okeyyyyyy. sudah tu keta pun cuma Persona. means sama la dgn sy. pdhal haritu sy bw 140km/j pun keta sudah agak gegar. ishhhhh nampak beno nipunye!

8. plus2

 gmbr lama. waktu di kelas, sblm intern dulu.

 jammed teruk. nasihat: jgn jalan di pekan keningau every weekdays during 3.30 ptg until 6 petang. beginilah keadaannya. sorry for the blurry  pic. i was in roundabout masa ni. haha.

 lomo cam. now belong to my cuzzy wawa ;)

 capture gmbr sendiri waktu phimpunan. yakin gila ambk gmbr sendiri wkt phimpunan kn. hahaha

 me and cute little nessy. muka dia sama ngn sy waktu sy budak2 dlu. nant sy cri gambr2 lama n prove im right.

makanan kegemaran masa budak2. ttba rsa mau beli. childhood memories are the best memory ever! ;)

till then.babai!

wait for my next post!