Wednesday, February 29, 2012

::it's feb.29::

sebenarnya sy bukanlah suka sgt menulis blog pd ketika ini, ditambah lg dgn keadaan tenet yg lemah gila, serta kondisi mata yg beratnya hampir menyamai sebuah lori kayu balak (mengantuk la maknanya). tp, tarikh hari ini ialah 29 feb.2012. ada apa dgn tarikh ni? x ada apa2, cuma ianya cuma blaku 4 tahun sekali. tahun dpn, tahun depan depan, dan tahun depan depan depan (insya Allah if pjg umur), sy x bpeluang menulis blog pd tarikh ini. maka dgn sukacita paksarela, sy menulis juga la sesuatu di blog.

my current life? nothing's special. macam hari2 lepas, dan juga hari2 mendatang. sedar tak sedar (pdhal sgt sedar dan sentiasa counting), sy sudah melalui praktikum di minggu yg ke-5. owhyeahhhhhhhh..!!! sy suka!!! 7 more weeks to go. lemah la ke skola setiap hari. jalan jammed, kena gerak awal dr biasa berbanding kwn2 praktikum yg lain sbb skola mula jam 6.40 am. (dan kami jga la dikira antara yg terlewat sampai ke skola). hehwhehw. awal2 minggu praktikum, mcm apa lg dtg skola awal gila. trun bwh jam 6.15 am, dlm jam 6.25 sudah bergerak tinggalkn asrama. bole smpai skola dlm jam 6.35 am. ku sangka panas hingga ke petang, rupanya mendung di tengahari. masuk mggu ke 3, sehinggalah skg, hmmmmmmm gerak dr asrama jam 6.35 dan ke atas. sampai skola dlm jam 6.45 am. kalo jammed, jam 6.50 la tu. sukew jerwww lmbt2 dtg skola. pdhal kebanyakn guru pn bukanny punctual sgt.... kami hanya melihat dan mencontohi seniors ;p (mati sy if ada guru2 skp1 baca ni.lalallalaa)

honestly, sy mau cepat habiskn praktikum. penat. penat. penat. penat sediakan BBM almost everyday, kena tulis RPH berjela2 everyday, kena pkir jurnal every weeks, malas cek keja budak. (BERTIMBUN SUDAH!! gila malas ok tanda buku murid). buntu pkir aktiviti menarik utk mengajar. blm masuk lg ketakutan dan kenevesan bila kena observed ole cikgu atau pensyarah pembimbing. juga malas relief2 kelas. eih. juga murid2 yg bisa wat saluran2 jantungku tersumbat dan tekanan darah meningkat ke langit. nakal bh certain murid tu. penat okey mau berleter setiap hari. wuwuwuuw. entah di mana hilang semua motivasi2 terdahulu. motivasi berpraktikum yg tinggi. motivasi menghadapi karenah kanak2. bffuuhhhh..!!! ke mana motivasi itu pergiiiiiii~

agaknya disebabkn tekanan yg agak tinggi, selera makan sy meningkat mendadak. jerawat dan jeragat juga sudah berpelesaran dan membuat penempatan tetap di wajah2 comelku. risauuuuuuuu berat badan semakin menunjukkn angka menaik. pakaian banyak sudah terasa kesempitan. whyyyyyyyyyyyyyy. whyyyyyyyyyyyyyyyyyy i am getting fatter than ever.

sudah tu, sy skg byk beli junk foods. konon2 motivasi ekstrinsik mana2 kelas yg sy agak murah hati memberi. masalahnya, makanan2 tu yg berbaki, sy la juga yg menghabiskannya. sedap bah. and skg sy juga cepat lapar. jd segala makanan2 yg ada, bole dijadikan alas perut (terlebih alas!). hmm..





ini semua sepatutnya utk murid2. tp kini, .. utk murid dan 'cikgu'. hahaha. adoii. tu blm masuk satu jenis coklat lg di bilik guru. spttnya coklat2 tu sy bg murid kelas 4Z hari jumaat lepas, tp sy tlupa. semalam, waktu duduk2 keboringn dan kelaparan dlm bilik guru (ya sy lapar walopn hari2 sy g kantin mkn nasi), sy bukala coklat tu satu. eh rupanya sedap! ambk satu lgi. dan hari ni sy ambik dua coklat tu. hahaha. x apa, ada dlm 5-6 lagi kuota sy utk coklat tu (sbb isinya ada 40, dan  murid 4Z seramai 30 org).

mmg gemuks la sy ni. habes ler bulan jun nanti (insya Allah) inchik boifren terkezut nampak gufrennya yg semakin 'jelita' ini. jgn x kenal sudah la. 'eh gemuknya. eh muka naik jerawat? eh eh. Cyg rupanya. igt alien mana....," ;p . ~ jangan kau buangku dr hidupmu B. :D lalalalalala.

baik la, tersebut ttg boifren ksygn yg jauh di sana, ini ku titipkan lagu Yuna - Terukir di Bintang buatmu. lol ayat dahulu kala.

Yuna - Terukir di Bintang

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan... kamu...

Sayangku jangan kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu.... 

cuma paste lirik di sini. nanti B download sendiri la ya B utk phayatan seterusnya. hehe. tp, lirik ptama tu:  (Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu) x berapa sesuai. BECAUSE I AM UR INTAN PERMATA. OREDI GOT UR DIAMOND LAH! hahhahhahahah sajer jer.

ok. tdo skg boleh!!! bye gdnite.

ps: tadi di skola sy mengajar B.Melayu Tahun 4 Tatabahasa - Ayat Penguat. Salah satu cth ayat penguat ialah 'nian'. bila murid tny sy apa erti nian, dgn yakin sy jwb "urm tu bahasa orang dulu2,". cis guru yg x berusaha langsung. errr, nian tu, penah dgr, tp sy mmg x tau apa -_-

bye again.

Tuesday, February 28, 2012

::complicated love::































original source: Once Open a Time, ep. 10

ps: sgt gembira kalo penat lelah stay up late night utk wat bbm mengajar, dihargai oleh pelajar. seronok sgt mengajar camtu. rasa x kisah langsung tdo lewat smta2 sediakn bahan pengajaran utk budak bila usaha berbalas murid2 menghargai, bagi perhatian, dan faham apa yg di ajar. terasa penat pun hilang =)

bye. happy bday abg ipar!

Sunday, February 19, 2012

::human vs machine::

instead of chatting/talk virtually to actual human,



 i choose to chat with machine.

 click right to enlarge.

i am sick. am i. hahahahaha. go visit www.cleverbot.com to experience this fun. sebenarnya penah main games ni. tp kalo x silap tu dia jd psychiatrist. hahaha. lucunya. 

ok ok stop. sila wat teaching aids utk esk. berusaha! berusahaaaaaaaa!!!!

ps: sedang melihat harga2 tiket utk ke tanah melayu. harap2 harga x naik lg. mode vacation: ON..!!

Friday, February 10, 2012

::cikgu yg mengamuk::

ahahaha. lucunya tajuk. sbrnya x ada apa2.cuma mengamuk dgn sorang murid yg agak mengada2 mcm t*ik sket perangai. sudah la x siapkn keja, pastu bila sy sru brdiri tegak, dia letak kaki sblh atas kerusi, wat muka melawan, pastu bila sy sruh bukak buku teks bm, dia ambk dr beg then hempaskn atas meja. OKAYYYY???!!!

sy sgt2 x suka murid manja2 x kena tempat + minta puji + byk cakap + x wat keja + suka arah2 guru wat itu ini + rasa diri pandai sgt. pandai ke???!!!!!! 

trus aura mengamuk dtg. suara sebesar gajah keluar (eh bkn hari2 bsuara gajah ka dgn murid?? ;p) . 

"kamu igt kamu ni siapa???!!!!! kamu igt kamu hebat sgt?!! kamu igt kamu bole tjk besar kepala di sini?? kmu fikir cikgu yg plu dgr cakap kamu?? cikgu yg kena takut kamu???!!! x mau belajar, keluar dr kelas ni!!!!,"

baru la murid tu mcm diam sket. gaya dia mmg menyakitkn hati ok. slalu mengada2 mta phatian dgn cikgu. sudah tu, byk cakap smpai wat cikgu naik menyampah. (bole pla??isy isy isyyyy). tp kwn2 sy yg lain pun mmg kata murid tuuuu menyakitkn hati dan melebih2. adoyaiii cikgu x suka yeerrrrr anak murid yg manja smpai naik kepala. byk ckap smpai sllu rsa over limit. x hormat cikgu sudah. 

pastu bila sy sruh duduk (stlh memberdirikan [wujud ka ayat ini] dia slama bbrp waktu, sy sru la duduk. eh melawan pla x mau duduk! ini mmg sudah lebih. sy tny murid2 lain, "class, kalo cikgu sruh duduk tp tetap mau berdiri, itu kita panggil apaaaa?,".. pastu sorang murid menjawab "tuliiiii"(pekak). (ha!ha! tp cikgu x ketawa. mst la bmuka garang). then sorang lg jwb "melawannnn",. yes. mmg melawan. sy arahkn dia duduk beberapa kali but still x mau duduk. tjk tabah kot berdiri. ahahaha. sy tlampau geram, sy ambk kerusi dia, letak di luar. "hah skg kamu duduk di luar. x mau dgr ckap cikgu sgt kan? pegi duduk luar!!,"

si murid pun mula memwat muka sedih nangis bajet kiut pdhal x langsung. dgn suara x bperasaan sy kata "x payah mau nangis!! cikgu x kesian langsung tgk kamu!!", (evil ka diriku?? lalala). then sy kata sy bg dia 2 choices, sma ada duduk di luar atau ambk kerusi dia tu then duduk tempat asl dia. plahan2 dia g ambk kerusi dia yg sy letak di luar. dia duduk n cuba sambung nangis dgn menundukkn muka beralaskn lengan. tp cikgu yg garang pantas berkata "angkat muka kamu tu!! jgn menangis sana!!,". tpksa dia angkat muka dan x jd menangis. heeeeeeeeeeeeee.

err mmg slalu 'halau' murid pun. tp cara halus la. masuk kelas, bg warning awal2 (dgn suara sket tegas tp x garang). "ok.... smua sudah sedia bljr?," murid akan jwb "sudahhhhhhhhh,". then sy cakap lg "siapa2 yg rs x mau belajar, x mau dgr cakap cikgu, cikgu mta keluar awal2 spy x mganggu pelajar lain. cikgu x suka bila tgh cikgu mengajar, ada murid yg main di belakang, wat keja sendiri dll,", .. pastu murid mcm diam la sket kan. pastu 5 saat kemudian bila cikgu tgk dpn, trus mula balik suara2 aneh d blkg.gagaggaga.

hmm....rupanya sudah 2 minggu sy d skola. another 10 weeks to go.yeah yeah cant wait. ahahahah (mcm menunggu hari bsalin la pulokkkks. x menarik btl)

aku insan yg lemah............ semoga trus tabah menghadapi hari2 mendatang.

oh ya, sblm g kelas td, sy mmg asyk ketawa sbb dgr cerita my practicum mate. smlm waktu d msjd (-_-) dorang cerita2 psl ranking handphone kwn2 di kelas. sy x dgr sgt pbualan sbb tgh baca yassin (pantas. sblm wktu isya'. rsauuu). then my friend kata antara list teratas ialah za8 - i phone 4s, farah salline n SPK - samsung galaxy S, dan rakan2 lain yg memakai hp mahal touch screen atau BB. tp yg sy rsa kelakar sgt, bila dorang sebut antara pemakai hp paling 'lemah' dlm kelas kami. ranking terbaik ialah...... SAYAAAAA..!!! hahahahahah. lucu gila okay. mmg lucu. hp sy mmg paling lemah dan x berdaya. x ada apa, even gambar! x bole ambk pics. x ada internet. btl2 bole call dan text only. lucunyyyyaaa. bila pkir balik, mmg sy la hp plg lemah. Ng pun sudah pakai Xperia SE. yati pun pakai samsung x tau type apa tp touch screen la. mmg lemah gila kot hp sy. ahahahah. samsung GT-E1080F. tp tetap ada keistemewaannya tau. read here. hihihi~ apa2pun, sy bangga sbb hp sy masuk list antara yg 'terbaik' utk hp 'terlemah' dlm kelas. hahaha.

ps: bingung psl Kajian Tindakan. -_-

bye.

WAITTTTTTTTTTTTTTTT. this one, hot news. mmg HOT..!!

i mean, seriouslyyyyyyy??? ramai org marah sbb siarkn berita ni. certain cakap memalukn ranau, certain ckap berita ni maklumat x tepat. yes, ada sedikit ke-x-tepatan berita ni tp benda ni mmg blaku. bg sy, ini mmg patut masuk berita sbg iktibar kpd kita semua. apa bole wat, mmg benda ni di lakukan di ranau daerahku tercinta... the girl (14yrs old) akan masuk umur 15 yrs old tahun ni (2012). and the girl (wanita 19 tahun), she's actually baru masuk 16 tahun. mak dia guru. skola menengah atau rendah, biar la rahsia. and budak ni mmg  sudah berhenti skola. budak 15 tahun tu msh skola d.. (...). 

my mom pun ada call cakap pasal ni. and maybe, sy tahu cerita dalamannya. maybe yes. maybe not. mgkn kenal orang ni. mgkn juga tidak. xplu la cakap byk. wallahualam. jadikan iktibar smua. perancangan Allah maha hebat. setiap kejahatan yg kita lakukan pasti akan dibalas, cuma lambat atau cepat. jgn la melenting dulu apabila org menista, sbb itu mmg lumrah manusia apabila melakukn kesilapan, smua mulut akan mecerca dan menghakimi. cara tbaik, jauhkn diri dr benda2 x sihat ni. merosakkn remaja, merosakkan keturunan. kalo mengandung? kesian anak tu dikeji pdhal yg bsalah mak bapa dia. hmmm. susah2 camni, kalo kawin kan sj x bole ka?? elak maksiat. huhu.

bye.

Sunday, February 5, 2012

::kisah hati::

 In another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

ps: I have loved you for a thousand years. I'll love you for a thousand more

well3. not so kisah hati. this actually my current fav.songs! the one that got away by katy perry and a thousand years by christina perri. played in my playlist all over again. never get tired. (for now lah!)

to all muslims in the world, selamat menyambut Maulidur Rasul. semalam tgk telemovie sempena Maulid Nabi bertajuk Al-Ikhlas di TV3. menangis la juga tertgk.... 

happy weekends.

Wednesday, February 1, 2012

::day three at school - unmotivated::

today is only my 3rd day at school but i already feel tired, lazy to move my body actively, and overall unmotivated. ahahaha x memberangsangkan langsung. mcm mana la mau teruskan sehingga ke 27 April 2012..? i mean, skola masuk jam 6.40 am my Godddd ini la skola pertama sy jumpa memulakan sesi persekolahan paling awal di dunia. can u imagine that, we are the 1st car who hit the road from hostel everyday. dats... ridiculous! skolah dulu2 masuk jam 7.20 am. but now?? indescribable feeling. haha. alasan lebih.

i have to wake up earlier than my usual time. waktu praktikum fasa I dan II mmg la bgn awal tp at least bole bgn jam 5.50 am to 6.00 am. but now, kena set jam 5.20 am (dan woke up actively paling lwt 5.30 am). mandi, dan jam 6.05 to 6.10 am sudah fully dressed and ready to go to school. my God i myself even cant believe what i am doing now. 

when i arrived at school today (about 6.35 am), i saw some of the kids sudah bermain2 di padang, playing with their friends and i must say i am so amazed with them yg sgt enthusiastic IN THE EARLY MORNING which im sure kalo di hostel (ipg), masih ada di kalangan 'bakal2 cikgu' masih setia bersama katil. my God what type of energy do you use kids? what time you recharge ur energy last nite kids? atau pun mmg cikgu (read : saya) yg mmg sentiasa lack of energy, stamina and motivation to go to school everyday? my my.

sudah tu, everyday b4 smpai depan pintu skola pun, kepala sudah diserabutkan dengan jammed di jalan raya. mmg lalu pekan pun kan, terima saja la :( seriously pekan keningau is going to be a REAL TOWN (mcm di KK) in a short time from now based on keadaan pekan yg sentiasa busy all d tym. bygkn jam b4 jam 6.30 am setiap pagi kereta sudah bersimpang siur, kebnykn manusia sudah keluar dari rumah mencari rezeki. sy kdg2 stress sbb kena lalu traffic light, kena lalu roundabout, kena tgk kiri kanan kiri sblm keluar simpang sbb byk murid, juga kereta2 sedang melintasi. tipu la kalo x menyesal plh kwsn pekan kan, but now what can i do... nasi sudah menjadi bubur.
 
keadaan skola, setakat ni i think i am okay with the teachers and kids. warm welcoming. but i am not so okay wit d environment; masuk skola awal dan kena berdepan dgn jammed di awal pagi. AWAL PAGI BAHHHH. the time you suppose to be happy and set a good mood to start a work. God mcm mana laaa orang2 di bandar besar memulakan hari dorang kan? daty why maybe people who lived in big town is turn to be busy and selfish type of person. u dont care about others business as long as urs done. not all of them, but maybe some. x bole salahkn juga sbb mmg kena selesaikan urusan masing2. otherwise, sendiri la yg susah. org lain x peduli pn masalah kita. myb i gradually becoming one of them - being selfish asalkan urusan sendiri siap.

and sejak B tiada (background song: Aku Tak Biasa by Alda), semua urusan kena wat sendiri. why oh why B u're not here anymore. i feel so helpless. gagagagagga. sy ni sudah la x pandai jalan di pekan (selama B disni, sy x penah drive pun di pekan Kgau yg amatlah busy itu), skg bila sndiri2, kena la tau selok belok jalan di Kgau ni. semalam sy outing utk selesaikan bbrp hal. 1st time drive sendiri pusing2 pekan kgau. mmg pening2 ayam juga. seb bek ada assistant d sblh. kalo x, sy confirm x pro jalan d Kgau. 

sedihnya...baru 4 hari bawa keta g Kgau, sudah jadi mcm2 dgn keta tu. 1st, sy perasan tayar keta depan sblh pemandu mcm lembik. mulai panik, takut pancut. lps tny bbrp kawan, dorng kata mcm just kurang angin. try la g pam dulu. kalo still jd camtu, baik bw g kedai tayar mta tampal. sy x penah pam tayar b4 dis. wuwuw. dats y i bring friend to teach me how to use the pump but funny thing is in the end pekerja petronas tu yg tlg kami wat. (tp pasni insya Allah sy sudah tau caranya).heeeeeeeee... 

then kedua, sy perasan dashboard bhgn tgh tu kulitnya menggelupas. sedihhhhhhhhhhhhhhhh uwaaaaaaaaaaaa!!! i suspected sbb kena minyak wangi. leaking... x bkualiti kot proton ni. xpnah2 sy tgk keta jd camtu. myb hari ni sy g proton tny if dorang can do something abt it. wuwuwuw.

and third, semalam wkt mau park keta dpn kfc, sy x nampk sgt penghadang jalan tu. tb2...rakkkkkkkkkk... -_- yes, keta tepi bercalar. apa laa mau jawab dgn parent pasni. haihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

sbnrnya sy masih x biasa sorang2 di sini. d truth is, im sad bcoz B is not here. slalu byk benda B yg tlg. rasa malas g makan, B tlg belikn makanan. rasa malas beli barang, B tlg belikan barang. my God i am very dependent to him. sekarang, rasa'in loooo..!!!hidup berusaha sendiri. hoho. skg teringin pegi one of my fav.restaurant here - cafe de liffey but it's must be really awkward going there, and sit alone.okay maybe i can pretend surfing internet there using their wifi (that don't look so pathetic), but now i am craving for the mee udon. surfing internet while eating mee?? that's super weird. people usually just ordered a drink and focus on the internet more. haih... and what if i am craving for the ice cream (dpn kedai rahmat lama). what if i want to eat pizza all of the sudden (i'm not really into pizza actually. but what if i one day i decide to give it a try). too shy to sit alone but too doubt to ask any friend. segan bh... hoho. lain la ada B. no second thought mau ajak dia. kalo dia tolak bole la terus merajuk. lalala
 
oh ya, semalam g baiki jam. sy syg sgt jam ni ok. so my taste. murah, and cute. hargany rm15 saja, beli di Suria Sabah. Bbrp mggu lps, jam ni habis bateri. tpksa la hari tu g KK sy beli jam baru YG SGT X BERBALOI. suda la mahal (RM18 okay! benci!), pastu bengong. sy balik2 betulkan set jam tu, tgk2, pandai tercepattttt la pula. kalo set jam 9.30 am, tiba2 tgk jam lagi, sudah jam 11.40 pdhal waktu tu baru jam 10.30 am. tekanan i bang. hahahah. seb bek smlm bw g kedai jam (yg sy baru tau dr my practicum mate), org tu wat, and.. taraaa..!!! i can wear my watch again. heheh.

this is me, this moring.
 the watch and wide smile. abaikan pndgn belakang.hehe

the watch and no smile. ok smile a little.

aahahhaa. saja mencapub. yoooii. okay bai. doakan smoga sy lbh bermotivasi slps ini. bye..!
  
ps: beberapa kali sudah menguap ni. jam 11.30 am ada kelas. *yawwwwwwwwwwwwwwwnnnnnn*